Jernalderen

JERNALDEREN

JERNALDEREN


Jernalderen varede fra ca. 500 år f.v.t. til ca. 800 år e.v.t. Det var altså jernalder i 1.300 år. Tidsperioden hedder sådan, fordi folk begyndte at bruge jern. Det var et helt nyt metal. På grund af det nye metal er en del af tidsperiodens navn ”jern”. Navnet fortæller altså, at menneskene på denne tid lavede redskaber og våben af jern.


I Lejre Forsøgscenter har man opbygget en landsby fra jernalderen. Her laves forsøg, og man kan prøve at leve, som folk gjorde i denne tidsperiode.

Kilde: SagnlandetLejre, youtube.com.


Jernalderen har fået sit navn efter folkets vigtige opdagelse af, hvordan man skaffede sig jern. Nu kunne man lave ting af jern, som var stærkere og bedre end de ting, der var lavet af træ eller bronze.



I jernalderen begyndte folket at smede redskaber og våben af jern

Kilde: Sagnlandet Lejre

DET FØRSTE JERN



Det første jern, man fandt, kom fra Sydeuropa. Der skulle dog gå cirka 1.500 år, før danskerne fandt ud af, hvordan man kunne bruge det jern, der var i Danmark. Det skete for omkring 2.500 år siden. Med jernet lavede man våben, som var hårdere og skarpere end dem, man havde af træ og bronze. Det betød, at folket bedre kunne forsvare sig, når de var i krig. Mange af folkets redskaber blev nu også lavet af jern, hvilket gjorde dem stærkere. Det betød, at man bedre kunne dyrke markerne og drive landbruget.


Vidste du, at ...


Der skulle bruges 250 kg myremalm for at fremstille 20 kg jern?




På billedet ses en klump myremalm, som man fik jernet fra. Myremalmen kunne man finde i moserne.
Kilde: Tomasz Kuran

          MYREMALM OG JERN

Jernet blev lavet af myremalm. Der var masser af myremalm i Danmark, så man behøvede ikke købe jern fra andre lande. Myremalmen kunne folket grave op fra moserne i store klumper. Så skulle malmen tørre, så den kunne brænde. Herefter kom man malmen i en ovn, og når den smeltede, blev der dannet jern.

Folk gravede myremalm op fra moserne og ristede det, så det blev tørt. Derefter knuste de det og lagde det i en stor ovn. Når temperaturen kom op på 1.200 grader, smeltede sandet i myremalmen og løb fra. Tilbage var nu kun det rene jern.

Kilde: Nationalmuseet, youtube.com

DREJEKVÆRNEN 


Jernet var ikke den eneste opfindelse, som gjorde livet lettere for folket. I løbet af jernalderen fik man nemlig også et nyt redskab i køkkenet. Det var en drejekværn til at male korn til mel med. Indtil da havde man malet kornet til mel på en gruttekværn. Her man maste man kornet mellem en flad og en rund sten. Det var hårdt arbejde, og det tog lang tid at male mel på den måde. Heldigvis kunne den nye drejekværn gøre det hårde arbejde for folket.

Del af drejekværn fra jernalderen. Man har aldrig fundet en hel drejekværn, da dele af den var lavet af træ. Som regel er det kun stenene, der har malet kornet, der er bevaret.

Foto: Nationalmuseet.

JERN I VORES SAMFUND I DAG


Jernet og opfindelsen af, hvordan vi kan bruge det, betyder, at vi i dag kan lave biler, tog, kraner, jernbaner og broer. Det samfund, vi har i dag, ville altså have set helt anderledes ud, hvis ikke vi havde jern.