Middelalderen

MIDDELALDEREN

MIDDELSALDEREN


Middelalderen i Danmark varede ca. 500 år fra 1050 til 1536. Navnet blev dog slet ikke opfundet på den tid. Ordet middelalder er nemlig fra renæssancen, der er perioden efter middelalderen. Middelalder var ment som et negativt ord, fordi menneskene i renæssancen mente, at der ikke var sket nogen udvikling i middelalderen. Derfor kaldte de perioden for den mørke middelalder. Navnet fortæller, at perioden var en tid, der lå mellem to andre tidsperioder. Derfor er en del af navnet middel.


UNIVERSITETER


I middelalderen blev de første universiteter grundlagt. Universiteterne var steder, hvor folk fra hele Europa mødtes for at studere. Ofte var de studerende kirkens folk. De studerede først og fremmest teologi. En teolog var en, der vidste en masse om Gud og kristendommen. På universiteterne kunne man også blive læge eller studere love.

På klostrene dyrkede munkene helbredende urter og planter
Kilde: Æbelholt Klostermuseum

Åreladning var en udbredt måde at behandle på.
Kilde: Maggie Black, British library. Peter Isotalo, 2006. Wikimedia Commons.



Københavns Universitet er Danmarks ældste. Det blev grundlagt i 1479.

Kilde: H.P. Hansen, 1879. Det Kongelige Bibliotek, Billedsamlingen


HOSPITALER


Klostrene drev også hospitaler, hvor rige adelsfolk kunne blive indlagt, hvis de var syge. De fattige blev også behandlet, men det skete i et område uden for klosteret. I middelalderen mente man, at sjælen også blev syg. Derfor var man også nødt til at blive helbredt af en præst.
Middelalderens læger troede, at mennesket indeholdt fire kropsvæsker: blod, slim, gul galde og sort galde. Hvis man havde for lidt eller meget af én væske i kroppen, blev man syg. Troen på de fire kropsvæsker stammer helt tilbage fra det gamle Grækenland. I dag ved vi, at det ikke passer.

VIDSTE DU AT...


vindmøllen blev opfundet i Europa i middelalderen?




HJULPLOVEN



Inden for landbruget kom der også ny teknologi. Før 1100-tallet brugte man arden til at pløje jorden med. Men i løbet af den tidlige middelalder kom hjulploven til Danmark. Hjulploven havde hjul og kunne trænge dybere ned i jorden. Det betød, at man kunne begynde at dyrke den jord, der tidligere havde været for hårdt og tungt. Så nu kunne bønderne så mere korn og få en større høst.


Hjulploven var en vigtig opfindelse i middelalderen.
Kilde: Nationalmuseet

PLOVSKÆRET

Plovskæret, som var den del, der stak ned i jorden, fik også et nyt design. Det gjorde, at den var bedre i stand til at vende jorden. Dette nye design kaldte man for muldfjæld.

Hør museumsinspektør Ellen Warring fortælle om en hjulplov
kilde Odense Bys Museer, youtube.com.